PAGE

Granit + Cuart

     GRANITUL este o rocă magmatică cu granulații formate în principal din minerale precum cuarțul, feldspat și mica, primele dintre ele fiind unele din cele mai abundente din scoarța terestră. Granulațiile sunt îndeajuns de mari pentru a fi observate cu ochiul liber și îi conferă granitului un plus de rafinament. Granitul este deosebit de solid, având o temperatură de topire situată între 1215˚ și 1260˚ Celsius și o duritate care îl face materialul perfect pentru crearea de plăci.

     Având în vedere că este creat de lavă vulcanică cu un timp de răcire mai lent, granulele granitului sunt mai lungi și, subsecvent, mai estetice decât ale altor roci.
     Încă din cele mai vechi timpuri, a fost folosit pentru proiectarea unor structuri rezistente, megalitice. Chiar dacă întrebările specialiștilor cu privire la cum a fost prelucrat acesta în lipsa tehnologiei moderne rămân fără răspuns până în ziua de astăzi, granitul a fost folosit în ridicarea piramidelor din Egipt, de la structura în sine la columne, ziduri și dușumele.

     EXPLOATARE: Deoarece este o piatră extrem de dură, granitul nu se exploatează din carieră cu explozibil, cum se
Nuanțe procedează în cazul altor roci, pentru că se sfărâmă; de obicei, se folosește o flacără care atinge 4000˚ celsius, care produce canale în rocă. Cu toate acestea, granitul trebuie tăiat într-o direcție și despicat într-o alta, din cauza granulației care îl face foarte asemănător cu lemnul.
     TĂIEREA acestora se face cu circulare industriale ghintuite cu diamant, cel mai solid material din lume, cu ajutorul unor computere mecanizate precise. Blocurile de granit se pot tăia direct în carieră, pentru a evita producerea norilor de praf, în cazul în care acesta este uscat, sau în halele specializate pentru crearea plintelor, blaturilor.

    POLIZAREA granitului se întreprinde cu mașinării speciale dotate cu discuri de metal sau discuri abrazive din carbid siliconat, produs în mod sintetic încă din 1893 pentru uzul ca abraziv. În urma acestei polizări, blaturile de granit pot deveni la fel de fine ca sticla. Odată polizate, plintele de granit pot fi înfrumusețate prin diverse tehnici de a-l sculpta sau a-l sabla.      Gravarea acestei roci este posibilă cu ajutorul laserului sau a instrumentelor de gravură de mână cu vârf de diamant.
Așadar, de la lespedea din carieră până la produsul finit (plinte, dale) este o cale lungă și anevoioasă, dar care, în cele din urmă, oferă rezultate extrem de estetice.

Latest news