PAGE

Marmura

     MARMURA, în comparație cu granitul, este o rocă metamorfică (transformarea unei roci pre-existente prin procedeul numit ”metamorfism”), formată din minerale carbonate recristalizate, mai ales calcit și dolomit. De obicei, marmura se folosește în sculptură și construcție. Marmura se extrage din cariere din Antichitate – primii extractori se foloseau de lemn, pe care îl udau până acesta se umfla și detașa blocurile. Ca și în cazul granitului, folosirea explozivilor nu oferă rezultate acceptabile, întrucât o distruge, anulându-i în același timp și proprietățile decorative.

 

 

     DEBITAREA marmurei se face cu grijă, urmărindu-se extragerea acesteia sub formă de foi. Din această cauză, se folosesc mașini specializate care le decupează direct din blocuri. Mai apoi, sunt scoase cu ajutorul unor pene. În mediul industrial, tăierea și prelucrarea marmurei extrase este asemănătoare tăierii și prelucrării granitului, prin același procedeu de tăiere sub jet de apă.
Unul din cele mai populare tipuri de marmură este cea de Carrara, numită după orașul italian din care se extrage. Datorită culorii albe sau gri-albăstruie și a calității acesteia superioare celorlalte, este folosită pentru decorare. Acest tip de marmură a fost folosit încă din timpul Romei Antice.       Monumente din toată lumea au fost create din marmura extrasă din Carrara.

 

Latest news