Exploatarea marmurei este un proces îndelungat și extrem de dificil. De la lespedea inițială până la blatul de bucătărie sau de baie, materialul necesită o prelucrare prudentă care poate dura chiar luni de zile. În comparație cu granitul, marmura nu se poate scoate din ”peretele” inițial cu ajutorul explozibililor, deoarece este dispusă sub formă de foi – de aceea se folosesc mașinării care taie blocurile de marmură direct din munte, creând șanțuri în suprafața rocii/ găurind-o.
Desprinderea propriu-zisă se face prin angrenarea unor pene și tragerea lor în jos cu mașinării de mare tonaj, capabile să miște blocurile care pot fi colosale, atât ca mărime cât și ca greutate. Ocazional, se folosesc grămezi de nisip pentru a amortiza căderea blocurilor, evitând astfel crăparea lor.
Marmura este în cele din urmă transportată la fabrici și ateliere pentru a fi desfăcută în foi, apoi prelucrată în vederea obținerii produselor finite care ne înfrumusețează casele.